luni, 7 septembrie 2009

Ploaia de stele cazatoare!

Astazi am sa va vorbesc despre un subiect care m-a pasionat inca de mic copil. Cred ca v-ati dat seama ca este vorba despre stele cazatoare. In vacantele de vara petrecute la bunici obisnuiam sa privesc seara cerul instelat. Stelele straluceau pe bolta cereasca unele mai puternic altele mai slab. Intr-o seara privind ca de obicei cerul am putut observa cum o stea a cazut din cer si se indrepta cu viteza mare spre pamant lasand in urma sa o dara de lumina. Privelistea aceea a lasat in mintea mea o impresie deosebita.

Chiar si acum dupa atata timp imi doresc sa mai pot vedea inca o data un astfel de eveniment. In oras desi aproape in fiecare seara privesc cerul abia pot zari 2-3 stele pe cer deci nici nu se pune problema sa pot vedea vreodata o stea cazatoare. Si totul se datoreaza poluarii. Nu stiu cati dintre voi stiu dar in perioada 17 iulie - 24 august si-a facut aparitia curentul de meteori "Perseide".

In perioada aceasta Pamantul intalneste, in drumul sau prin spatiu, meteoritii care circula pe orbita cometei Swift-Tuttle. Intalnirea anuala a Pamantului cu acesta densitate de materie interplanetara determina aparitia unei ploi de meteori numita Perseide, dupa numele constelatiei Perseu, locul unde se afla radiantul (locul de unde meteorii radiaza aparent pe cer) acestui curent de meteori.

Perseidele, asa-numitele "ploi de stele cazatoare", au putut fi observate in tara noastra pe data de 12 si 13 august. In aceste zile au cazut cel putin 100 de meteori pe ora. Desi am sperat sa pot vedea si eu acest spectacol ceresc aflandu-ma la munte nu am putut sa il vad deoarece cerul era innorat.

Sursa acestui curent meteoric este cometa Swift-Tuttle, care orbiteaza Soarele odata la 133 de ani, precizeaza National Geographic. Resturi de materie a cometei lovesc atmosfera Pamantului cu viteze mari, de pana la 220.000 kilometri pe ora si, cand se dezintegreaza, produc o dara de lumina. Perseidele reprezinta unul din numeroasele roiuri de meteori activi, particule de praf cosmic ce ajung in fiecare an in atmosfera Pamantului, potrivit cercetatorilor de la Observatorul Astronomic din Bucuresti.

La intrarea in atmosfera, cu viteze de pana la 220.000 de kilometri pe ora, particulele de praf cu diametrul mai mic de un milimetru vor lua foc, lasand in urma dare luminoase.
Fenomenul este denumit in lumea intreaga "ploaie de stele", cel mai vechi spectacol de lumini cunoscut de omenire.

Toate aceste particule de praf provin de la cometa Swift-Tuttle care, trecand pe langa Soare, sublimeaza, asa ca praful cosmic prins in nucleul inghetat este eliberat in spatiu. Mai multe despre acest curent de meteori puteti citi pe http://www.astro-info.ro/home/perseide2009.html

Stelele cazatoare au fost privite de mii de ani cu frica si admiratie. Tu cum le privesti, cu admiratie sau cu frica?